Kontakta oss direkt: 08-642 94 00
E-post: info@hammarbymarinservice.se

En app kopplar ihop din Cross med din smartphone

Det multifunktionella Q-systemet på alla Cross-båtar kan nu anslutas till en ny app för mobila enheter. Oavsett var du befinner dig ger appen dig tillgång till information som användarmanualer för båten och motorn, samt en elektronisk loggbok som sparar inte bara rutten och distansen, utan även hur mycket bränsle som har gått åt samt väderinformation.

Sedan början av säsongen 2020 kommer det avancerade Cross Q-systemet som standardutrustning på alla Cross-båtar. Cross Q kan nu kopplas till Yamarin App för att föra över information om båtens position samt batteri- och bränslenivåer. Cross Q är en stor och användarvänlig pekskärm med en inbyggd dator som samlar båtens mätinstrument, elektroniska sjökort och ett infotainmentsystem på ett och samma ställe, och allt är en del av båtens standardutrustning.
Loggboken i Yamarin App använder den aktuella enhetens position, så den kan användas separat utan att vara kopplad till båtens Cross Q-system. Appen gör det också möjligt att dela din loggbok, med detaljer kring rutter och bilder, direkt med dina vänner. Loggboken synkroniserar automatiskt informationen från Cross Q-systemet med appen via en molntjänst.
Yamarin App är kompatibel med Cross Q-systemet och kan laddas ner gratis från App Store eller från Google Play.

Cross Q Wide Infotainment Display är standard på nya Cross 75 BR

​​​​​​​
Flaggskeppet i serien av Cross-båtar, 75 BR, lanserades i november med nya Cross Q Wide Infotainment Display som standardutrustning. Cross Q Wide-systemet har dubbla vyer som kan anpassas var för sig. 
 
Exempelvis kan du välja att visa elektroniska sjökort på den ena vyn och mätinstrumenten för motorn på den andra vyn. Det går också att visa olika sjökort samtidigt och du kan enkelt och flexibelt zooma in och ut på de olika vyerna.
Cross Q Wide-systemet kommer som standard med en fjärrkontroll för att styra exempelvis belysningen ombord, den kan även användas för att slå av och på värmaren och kylen, som bägge finns som tillval.

Cross Q

​​​​​​​
Cross Q är en inbyggd dator med ett Linux-baserat infotainmentsystem som har utvecklats i Finland. För båtfolk innebär det en stor och användarvänlig pekskärm. Utöver sjökort och elektronisk navigering, innehåller Cross Q alla mätinstrument, användarmanualer, instruktionsvideor, lokal väderinformation och radio. Cross Q kommer också med internetuppkoppling och en WiFi-hotspot som gör att du kan dela internetuppkopplingen med andra enheter. Cross Q har också ett gränssnitt mot motorn, Yamaha Engine Interface, som gör att systemet indikerar när det är dags för service.
Cross Q kan kompletteras med en mängd andra tillbehör, som ekolod, Fishfinder, AIS (Automatic Identification System), högtalarsystem och radar. När AIS är aktiverat kommer Cross Q’s AIS Collision Detection System varna om andra fartyg håller kollisionskurs, förutsatt att de andra fartygen har AIS-sändare.
Cross Q uppfyller standardkraven för NMEA 2000, så båtelektronik från andra tillverkare kan kommunicera med systemet utan problem.
Förutom att använda pekskärmen kan Q-systemet styras med en fjärrkontroll som kan monteras på ratten eller någon annan lämplig yta, fjärrkontrollen finns som tillval. Funktionerna på fjärrkontrollens sex knappar ändras och beror på de aktuella funktioner som visas på Q-skärmen.
Alla Cross Q-system kommer med ett års gratis internetuppkoppling, som därefter enkelt kan förnyas via Yamarin App.